Slootsmid prototype bemester voor in mais

Machinebouwer Slootsmid in Borculo werkt aan een prototype van een nieuwe bemester voor in mais. Dat meldt kunstmestvrijeachterhoek.nl. De bemester is bedoeld voor het uitrijden van Groene Weide Meststof (GWM) op percelen met maïsplanten tot 60 cm hoog.

Het prototype is gebaseerd op een zelfrijdende veldspuit. Volgens de directeur van Slootsmid, Bert Ebbekink, is een voordeel hiervan dat de machine over hogere planten heen kan rijden zonder ze te beschadigen. Het afgelopen jaar groeiden de maïsplanten dankzij warm vochtig weer in een ongeveer een week bijna een halve meter. “Door een veldspuit als basis te nemen kunnen we de groeiende planten gedurende een veel langere periode bemesten,” vertelt Ebbekink. “Een ander voordeel is dat gewicht van dit prototype veel lager is dan van een getrokken combinatie waardoor de kans op verdichting van de bodem afneemt.”

Bemesten als plant 25 tot 50 cm hoog is

Het nieuwe prototype zal dit jaar als praktijktest een kleine 50 hectare Achterhoekse maïspercelen met GWM bemesten. De groene meststof wordt geproduceerd door Groot Zevert Vergisting. De toepassing van de meststof als kunstmestvervanger is mogelijk door een speciale vrijstelling van het ministerie LNV. Uit onderzoeken van onder andere de WUR blijkt dat maïs de eerste maand na het zaaien een verwaarloosbare hoeveelheid mineralen zoals stikstof en kalium uit de bodem opneemt. De behoefte en opname van mineralen door de planten stijgt daarna sterk. In theorie kan maïs het beste worden bemest in de periode dat de maïsplanten 25 tot 50 centimeter hoog zijn.

Wielbasis en breedte aangepast

De nieuwe bemester van Slootsmid wordt aangestuurd via gps. De wielbasis en de breedte van de banden is aangepast op het rijden tussen de rijen maïsplanten. Een nauwkeurig doseersysteem zorgt ervoor dat de vloeibare meststof emissiearm wordt toegediend. Op de werkbalk zijn de kouters paarsgewijs met een onderlinge afstand van ongeveer 18 cm. gemonteerd. De afstand tussen de paren is afgestemd op de standaard afstand van 75 cm tussen de rijen maïs. Doordat de injectiepunten voor de vloeistof zijn gemonteerd op vrij scherpe kouters is er sprake van een lichte schoffelwerking.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.