Onderzoek naar maisoogst afgelopen seizoen

Het adviesbedrijf Groeikracht waarin een aantal grote loonbedrijven uit de Achterhoek en Noord-Brabant samenwerken, heeft onderzoek gedaan naar de maïsoogst van het afgelopen seizoen. Daarover schrijft Melkvee.nl.

De snijmaïs die in de Achterhoek werd geoogst had een gemiddeld droge stofgehalte van 41%. In Noord-Brabant lag het aandeel droge stof gemiddeld op 40,3%. In de Achterhoek werd een gemiddelde hectareopbrengst van 14 ton droge stof gerealiseerd. Dat is iets meer dan in 2019. Het seizoen was iets minder droog en er kon ook wat meer worden beregend door de telers.

Spreiding is groot

In Noord-Brabant werd gemiddeld 15,8 ton droge stof van een hectare gehaald. Daar ligt de opbrengst wel lager dan in 2019 toen er gemiddeld 16,6 ton droge stof van een hectare kwam. De spreiding in de opbrengst is er zeer groot.

Het zetmeelgehalte van de beoordeelde maïskuilen varieert ook behoorlijk. Er zijn kuilen die ruim boven de 400 gram zetmeel per kilo droge stof uitkomen. Daar tegenover is er ook maïs noodrijp geoogst met iets meer dan 150 gram zetmeel per kilo droge stof.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.