Laag mycotoxinegehalte in mais 2019

Het mycotoxinegehalte in de maisoogst is dit jaar opnieuw laag. Dat meldt De Molenaar.

Fegra en BFA, de Belgische federaties van respectievelijk de graanhandel en diervoeders, voerden ook dit jaar een gerichte monitoring uit om de aanwezigheid van mycotoxines in mais na de oogst te bepalen.

Voor het verzamelen van de data konden Fegra en BFA rekenen op hun eigen bemonsteringsplannen, alsook de aanvullende info van BFA-leden.

Sinds enkele jaren werken Fegra en BFA samen voor het gericht monitoren van mycotoxines in mais. De bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van mais. Het rapport voor de oogst van 2019, gebaseerd op 142 analyses, is beschikbaar. Het bevestigt een laag niveau van contaminatie.

Net als vorig jaar, was er in 2019 tijdens de maisgroei sprake van redelijk wat droogte. Dit heeft streekgebonden wel verschillen qua opbrengsten (en kwaliteit) teweeggebracht (zowel binnen België als op EU-vlak). Ook is het weer tijdens de oogstperiode zelf vrij droog gebleven, wat mee bijgedragen heeft tot de lage analysewaarden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.