Klimaatverandering kan flinke impact hebben op maisteelt

Als de temperatuur stijgt met 1,5 graden, heeft dat invloed op de teelt van mais. Dat meldt AgriHolland.

Maistelers zullen vaker met productieverlies worden geconfronteerd. Ook telers in Europa zullen er door worden geraakt, stellen onderzoekers van het Joint Research Centre van de Europese Unie. Op basis van simulaties wordt ingeschat dat telers in Duitsland, Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije het eerst de gevolgen zullen ondervinden en op wat langere termijn zal het ook de maisteelt in Italië treffen. Neemt de gemiddelde temperatuur met 2 °C dan zullende gevolgen nog groter zijn.

Mais is momenteel wereldwijd het meest geteelde gewas. In de laatste 10 jaar werd er door de 28 lidstaten van de Europese Unie jaarlijks circa 65 miljoen ton maïs geproduceerd. Zonder inspanningen om de teeltwijze aan te passen aan de veranderingen in het klimaat zal er frequenter een flink deel van de teelt verloren gaan door bijzondere weersomstandigheden zoals langdurige droogte of heftige regen. In eerste instantie zullen vooral kleine telers in ontwikkelingslanden worden getroffen, maar het duurt niet lang of het speelt ook in Europa. In de slechtste scenario’s kunnen de eerste problemen daar al vanaf 2020 ontstaan.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.