Bodemtemperatuur van belang bij mais zaaien

Een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden bij zaaien van mais. Daarover vertelt Jos Groot Koerkamp van Limagrain op Veeteelt.nl.

Maiszaad is, zo meldt Groot Koerkamp, een snelle kiemer. Binnen een dag na het zaaien is er al activiteit in het zaadje. Hierdoor moet maiszaad een vochtig zaaibed hebben en niet tussen droog zand of harde kleikluiten terechtkomen. Mais wenst daarnaast een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden, maar dat lijkt volgens Groot Koerkamp  geen probleem. Overigens kan mais zaaien nog prima tot en met de derde week van mei.

Groot Koerkamp vraagt wel aandacht voor het goed bewerken van de groenbemester. Het beste is volgens hem om de groenbemester goed kapot te frezen of dood te spuiten en dan pas onder te werken. Bij het onderploegen van het volle gewas kuil je het als het ware in. Dan verzuurt de bodem en heeft de mais niet het snelle en volle profijt van de meststoffen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.