Resultaten Maisrassenonderzoek bekend

De resultaten van het Delphy Europees Maïsrassenonderzoek 2016 Snijmaïs Vroeg,  Middenvroeg, Noord-Nederland en Korrelmais zijn bekend. In het onderzoek worden 81 snij- en korrelmaïsrassen die buiten Nederland zijn toegelaten, vergeleken met rassen van de Nederlandse rassenlijst.

Er is een aantal nieuwe rassen vermeld in de tweede- en derdejaars resultaten in de snijmaïs en korrelmaïs. Met deze rassen kan de teler de rentabiliteit van snijmaïs- en korrelmaïsteelt verbeteren.

Karakteristiek voor het snijmaisonderzoek is dat gewerkt wordt volgens een praktijkgerichte benadering waarbij de rassen per rijpheidgroep worden vergeleken. Door deze aanpak worden de rassen geoogst op het meest optimale oogsttijdstip. Naast indeling in rijpheidgroepen, worden de rassen uitgezaaid bij de meest optimale plantdichtheid. De prestatie van maïsrassen zijn regio- en grondsoortafhankelijk. Om de maïsteler inzicht te geven in deze variatie, worden per regio de driejaarlijkse gemiddelden vermeld.

Het korrelmaïsonderzoek is uitgevoerd in de zuidelijke zandgronden en oostelijke zandgronden, dit zijn de belangrijkste korrelmaïsteeltgebieden in Nederland. In de tabellen van Delphy worden de resultaten van het snij- en korrelmaïsonderzoek gepresenteerd.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Maisrassen, Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.