Oogst 2015 later op gang

Als gevolg van de trage start van het maisseizoen, zal de oogst dit jaar later op gang komen. Over het algemeen staat de mais in Nederland er goed voor, alleen in het zuiden lijkt de opbrengst iets achter te blijven door droogte. Dat blijkt uit een belronde van Maiscoach.

In het midden en noorden van het land is er plaatselijk wat stormschade. Dat zal leiden tot een (beperkte) opbrengstderving. Verder staat er een goed gewas waarbij ook de verhouding plant/kolf normaal is.

Handel

Er wordt momenteel nog behoorlijk wat kuilmais verhandeld. Dit komt met name doordat de oogst later op gang komt en boeren dus een langere periode moeten overbruggen tot de nieuwe oogst.  De kwaliteit  van de mais van afgelopen jaar is bovengemiddeld en de bijbehorende prijs van € 55,- a € 59,- per ton zorgt voor een gunstige prijs/voederwaarde verhouding.

Er word momenteel nog weinig tot geen handel gedaan in snijmais nieuwe oogst. Het areaal snijmais is dit jaar kleiner en er zijn meer koeien. Daaruit zou je kunnen afleiden dat er meer vraag komt. Het is echter maar de vraag of dit ook zo is. Vooralsnog zijn de afnemers terughoudend. Redenen hiervoor zijn dat er, ondanks de trage start, behoorlijk wat kuil is gewonnen. Verder is de lage melkprijs en daardoor de minder sterke liquiditeitspositie op veel bedrijven ook sterk bepalend. Het is dus op dit moment nog niet te zeggen wat de prijs gaat worden. Verwachting is dat het niveau uit zal komen ergens in de buurt van de prijs zoals die vorig jaar tijdens de oogst was. Toen zat de prijs op € 1,50/% ds per ton franco.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.