Veldonderzoek voor nieuw advies kalibemesting snijmais

DSC_0908Wageningen UR Livestock Research en Nutriënten Management Instituut gaan veldonderzoek doen om tot een nieuwe kalibemestingadvies te komen dat past binnen het huidige mestbeleid. Reden voor het onderzoek is het feit dat het huidige bemestingadvies voor snijmais verouderd is.

Het onderzoek is een vervolg op een voorstudie die leidde tot het advies om af te stappen van het K-getal en over te schekelen naar een ander, nieuwe analysemethode waarmee de kalibeschikbaarheid en de kalivoorraad in de bodem wordt bepaald. Kali is een element dat bijdraagt aan de stevigheid, vochthuishouding en stressbestendigheid van de plant.

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen, zo meldt Verantwoorde Veehouderij.

  1. Drie detailproeven (twee op zandgrond en één op kleigrond) met verschillende kali bemestingsniveaus in combinatie met breedwerpige toediening en toediening in de vorm van rijenbemesting van zowel kalikunstmest als drijfmest. Op basis hiervan wordt vastgesteld welke kalibemesting nodig is voor een economisch optimale opbrengst en wat de efficiëntie van kali is wanneer het wordt toegediend als rijenbemesting.
  2. Veertig proefveldjes op twintig praktijkbedrijven (12 op zandgrond en 8 op kleigrond) met wel en geen drijfmest en verschillende kalibemestingsniveaus. Daarbij verschillen de twee proefveldjes per bedrijf in K-toestand. Op deze manier wordt het effect van andere bodemparameters zoals als pH, Mg-gehalte, CEC, CEC-bezetting, en organische stof op de K-beschikbaarheid gekwantificeerd.

Na het eerste jaar zal op basis van de resultaten worden bekeken of en hoe het onderzoek in een tweede jaar wordt voortgezet.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.