Ammoniakemissie vleeskuikenstal verlaagd door snijmais als strooisel

StrooiselVleeskuikenhouders in de provincie Overijssel kunnen de maatregel ‘snijmaissilage als strooisel’ gebruiken bij hun aanvraag voor de Natuurbeschermingswetvergunning. Dat meldt Proeftuin Natura 2000.

De huisvestingsmaatregel heeft met succes het verzilvertraject van Proeftuin Natura 2000 Overijssel en provincie Overijssel doorlopen. Het toepassen van snijmaissilage als strooisel geeft, zo wordt gemeld, een ammoniakreductie van ongeveer 40 procent ten opzichte van houtkrullen, tarwestro en koolzaadstro. Daarnaast komt er volgens Proeftuin Natura 2000 minder voetzoollaesies en salmonella voor.

In de praktijk gelden wel voorwaarden om deze maatregel in te zetten bij de Natuurbeschermingswetvergunning. Voorlopig is het alleen toegestaan om snijmaissilage met 35 tot 40 procent droge stof te gebruiken dat op het eigen bedrijf gedroogd is. Het gebruik van extern gedroogd maisstrooisel valt niet onder deze maatregel. Voordat de kuikens geplaatst kunnen worden moet de mais in de stal verder gedroogd worden tot 85 tot 90 procent droge stof. Verder moet de snijmais tenminste 2 maanden ingekuild zijn geweest en moet deze een pH-waarde hebben lager dan 4,3. (AgriHolland)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.