‘Test mais altijd op mycotoxines’

Vanwege het hoge niveau mycotoxines in maïs adviseert professor Johanna Fink-Gremmels van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht maïs altijd te laten onderzoeken op de gehaltes DON en ZEA. Dat meldt de Duitse nieuwssite Topagrar.

Bij maïs die in 2014 is geoogst, zijn DON waardes tot 60.000 ppb (delen per miljard) vastgesteld en ZEA waards van 30.000 ppb, terwijl de grenswaardes fors lager liggen. Die bedragen volgens Fink-Gemmels 900 ppb DON en 100 ppb ZEA en 250 ppb ZEA voor biggen van zeugen en vleesvarkens. De gevonden DON waardes zijn ruim 65 keer zo hoog dan is toegestaan en die voor ZEA zijn 300 en 120 keer zo hoog.

“Als de waarden worden overschreden, leidt dit tot een beschadiging van de darmwand en dus tot een verzwakking van het immuunsysteem. Dat kan groeiachterstanden 15 procent veroorzaken.” Volgens Fink-Gemmels is het belangrijk om na de analyse de testresultaten op de juiste manier te interpreteren. DON bestaat voor meer dan de helft uit een gebonden deel dat ontdekt wordt tijdens het testen. Fink-Gremmels geeft toe dat er in de Europese Unie geen voer bestaat zonder mycotoxines, maar als akkerbouwers bepaalde maatregelen nemen, kunnen DON waardes van 100 tot 200 ppb bereikt worden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.