Maismeetnet: Weersomslag zorgt voor extra drukte maïsoogst

In sommige delen van het land, zoals in het westen, wordt hard gewerkt om de mais van het land te krijgen omdat vanaf dinsdag een weersomslag wordt verwacht. Elders is, door het zonnige en warme weer, de afrijping hard gegaan. Bij verschillende deelnemers van het Maïsmeetnet zit het gewas, inmiddels goed afgerijpt, in de kuil. Dat meldt Nieuwe Oogst.

In de omgeving van Hippolytushoef maakt de loonwerker overuren. “Veel boeren willen graag de maïs voor dit weekend in de kuil hebben, ook al is het gewas niet oogstrijp. Regen kan de oogst lastig maken”, vertelt Jaap Koorn. Bij hem zelf werd het gewas dinsdag gehakseld. “Dat was onder ideale omstandigheden, er kwam geen druppel meer uit de korrel. De onderste bladeren sterven af.” Hij haalde hiermee iets minder dan 50 ton van het land.

Willy Aarts uit Hallum kent de problemen van natte percelen. De laatste twee jaar moesten er bij de oogst voertuigen met rupsbanden aan te pas komen, weet zijn zoon Stefan zich te herinneren.

Dit jaar ging de oogst gewoon goed. Het gewas is dinsdagavond gehakseld met 13 ton droge stof per hectare. Droog. “We hebben ook wat maïs uit Drenthe aangekocht, en dat oogt toch wat vochtiger”, stelt Stefan. Provinciegenoot Roelof de Jong uit Sibbrandabuoren was woensdag aan het hakselen.

Ook verschillende andere ondernemers, zoals Bert Wisss uit het Gelderse Hengelo en Gerrit de Jong uit Meerkerk hebben het gewas inmiddels in de kuil zitten.

Maismeetnet week 40

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.