Maismeetnet: Mais bijna op lengte

De afgelopen drie weken is de maïs bij de deelnemers aan het maïsmeetnet fors doorgegroeid. Dat meldt Nieuwe Oogst. Goed weer en regelmatig een bui deden het gewas veel goeds. Van de naweeën van de orkaan Bertha , afgelopen zondag en maandag ondervonden de maïstelers nauwelijks schade.

Toch is er de afgelopen week wat veranderd, merkt ook Jaap Koorn uit Hippolytushoef. Hij is druk om tussen de buien door te combinen en stro te persen. “Ondanks de forse wind en regen, gedijt de maïs goed. Wel zijn de schutbladeren aan de korte kant, waardoor de kolven hier onderuit komen. Dat kan vraatschade geven”, vertelt hij.

Ook elders was het weer slecht. Guido Frijns uit Reijmerstok kreeg zondag zelfs hagel op zijn dak. De maïs die enkele kilometers verderop bij Maastricht staat, had overigens geen last van hagelschade. Voor hem is het lang geleden dat het biologische gewas er met ruim drie meter zo hoog en goed bij stond.

De wind zorgde bij Giel Reintjes in Ottersum wel voor wat tijdelijke schade. De maïsplanten zijn wat tegen elkaar aan gewaaid. De melkveehouder denkt dat dit tijdelijk is.

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo en Roelof de Jong in Sibrandabuoren is het lang droog geweest. Wissels zette vorige week de regeninstallatie buiten om de weergoden te dreigen. Dat hielp, want zondag en maandag heeft het behoorlijk geregend.

De Jong constateerde dinsdag dat het nog altijd droog was. “Je moet bij het lopen door het maïsperceel opletten dat je niet in een droogtescheur wegzakt.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.