Kolfvorming in pluim snijmaïs

NO_mais_zijscheutMelkveehouder Jolan van Noye uit Escharen heeft bijzondere zijscheuten aan zijn mais. Daarbij is de kolfvorming in de pluim. Hierdoor komen de pluimen wat omlaag te hangen. In de zijscheut zelf is geen sprake van kolfvorming. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Dit voorval doet zich voor bij meerdere planten en is vooral aan de rand goed te zien. “Op zich is er niets mis met zijscheuten. Dat is wat een luxeprobleem”, vertelt Mark de Beer, productmanager bij Limagrain. Het gewas heeft naast het hoofdgewas extra energie om nog een scheut te vormen. Dat er een kolf op de pluim komt, is wat vreemd. Mogelijk is er iets misgegaan met de bestuiving en kan de vrouwelijke bloemen zijn overgewaaid van een andere plant. “Vaak is deze korrelzetting een gevolg van stress. Eigenlijk hebben we het liefst dat de plant de energie stopt in de hoofdplant. Ook is zo’n scheut gevoeliger voor ziekten als builenbrand”, zegt De Beer.

Van Noye klaagt overigens niet over de hoofdplant van het ras Multitop. “De planten hebben goed gevulde kolven met soms wel 18 rijen. Dat zie je niet zo snel op deze zandgrond.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.