Frankrijk verbiedt opnieuw ggo-mais

De Franse Tweede Kamer heeft zich geschaard achter een verbod op de teelt van ggo-maïs. Enkele weken geleden werd daarover een wetsvoorstel met spoed ingediend omdat de Franse Raad van State een eerder verbod voor de zoveelste keer als niet wettelijk had beschouwd. Met deze nieuwe wet wordt het onmogelijk om in Frankrijk genetisch gemodificeerde maïsvarianten te telen die door de Europese Unie wel worden toegelaten.

Frankrijk beroept zich al jaren op de vrijwaringsclausule in de EU die het mogelijk maakt om toegestane ggo-gewassen toch te verbieden. Toch oordeelt de Raad van State telkens dat de Franse regering niet voldoende argumenten aanvoert om een volledig verbod in te voeren. Hoewel opnieuw de bezorgdheid voor het milieu wordt aangehaald als belangrijkste reden voor de beslissing, heeft de huidige regering toch opnieuw zo’n verbod afgekondigd. Daarmee kan in elk geval dit seizoen al geen ggo-maïs geteeld worden.

Niet alle Europese lidstaten zijn tegen ggo-gewassen. Zo vreest het Verenigd Koninkrijk dat Europa zonder ggo’s riskeert om het “museum van de landbouw op wereldschaal” te worden. Ook Spanje argumenteert dat de Spaanse boeren moeten kunnen concurreren met landbouwers buiten de Europese Unie. Momenteel worden er al op grote schaal ggo-gewassen verbouwd in de VS en Azië.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.