‘Rijenmeststof bij zaaien van maïs heeft altijd zin’

Het gebruik van een rijenmeststof bij het zaaien van maïs heeft altijd zin, zo is gebleken uit meerjarig onafhankelijk onderzoek en in de praktijk. Dat meldt Melkvee.nl. Gemiddeld over alle proeven zijn er meeropbrengsten te zien geweest van 1.000 kg ds per hectare, wanneer een rijenmeststof in maïs toegepast wordt.

Stikstof uit een rijenmeststof werkt in de rij toegepast tussen de 1,25 en 1,5 keer beter dan bij een volveldse toepassing. Bij fosfaat is de efficiëntie zelfs het dubbele in vergelijking met breedwerpig. De meerwaarde zit in de betere (water)oplosbaarheid, dus opneembaarheid van de beschikbare nutriënten in combinatie met de plaats van de nutriënten in de nabijheid van het kleine plantje. Het worteltje van de jonge maïsplant hoeft niet naar de nutriënten toe te groeien, maar kan er snel over beschikken. Dat is zeker onder minder goede voorjaarsomstandigheden (koude en/of droogte) een voordeel.

Er zijn verschillende formuleringen en vormen (vast, vloeibaar, coating of fijngranulaat) met een goede werking in de handel voor een juiste en op de specifieke situatie afgestemde bemesting op maat. Geadviseerd wordt om de loonwerker of meststoffenleverancier te informeren voor een passende rijenmeststof.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.