Ziekten en plagen door continuteelt

Deskundigen en wetenschappers vermoeden dat de continuteelt van mais een oorzaak is van de toename van ziektes en plagen in het gewas, in de afgelopen jaren. Zij pleiten dan ook voor vruchtwisseling, net zoals bij akkerbouwgewassen. Dat meldt vakblad V-focus.

Mais is in tegenstelling tot vele andere gewassen weinig gevoelig voor ziektes. Het zaaibed wordt behandeld tegen kiemschimmels en vaak was dit voldoende om een gezonde oogst te hebben. Deskundigen zien nu dat met de intensieve bouwplannen van mais op dezelfde percelen de ziektedruk toeneemt. Het gaat dan met name om schimmelziekten, zoals maiskopbrand en wortelaaltjes. Hierdoor kan een productderving optreden van wel tien procent.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.