2013: Drogestofgehalte mais lager dan vorig jaar

De gemiddelde kuil in 2013 bevat 346 gram drogestof per kilogram product. Dat is tot nog toe 16 gram minder dan het gemiddelde van alle geanalyseerde kuilen van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BLGG AgroXpertus dat 1.100 kuilen heeft geanalyseerd.

“De waarden kunnen nog veranderen, omdat in de analyse relatief veel vroeg maiskuilen zijn opgenomen”, zegt Gerard Abbink, productmanager bij BLGG. “De kwaliteit wisselt, maar over het algemeen zijn de maiskuilen goed.”

Opvallende waarden

Gemiddeld genomen hebben de maiskuilen in 2013 10 gram minder zetmeel per kilogram drogestof dan in 2012. Per kilo drogestof heeft de mais 68 gram ruw eiwit. Dat is het laagst sinds 2009. Verder valt op dat de pH waarde iets hoger ligt dan vorig jaar.

Voederwaarde

De voederwaarde ligt hoog in 2013. Met 992 VEM en 1040 VEVI per kilogram drogestof scoort de mais qua voederwaarde in ieder geval het beste sinds 2009.

Analyse maiskuilen

Klik op de afbeelding om het te vergroten.
Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.