Gras onder mais succesvol

DSC_0890Een vanggewas na de mais bleek in de afgelopen jaren niet succesvol. Project Koeien & Kansen heeft daarom onderzaai van gras geprobeerd. En met succes, zo meldt Verantwoorde Veehouderij.

Op tien melkveebedrijven is met een schoffelmachine, in één werkgang geschoffeld en gras gezaaid. Tijdens de groei van de maïs wordt dan al een basis gelegd voor een vanggewas dat na de oogst van de maïs stikstof kan vastleggen en organische stof kan produceren.

Op zandgrond geldt de verplichting om na de maisoogst een vanggewas te zaaien. Het vanggewas legt de achtergebleven stikstof in de bodem vast en voorkomt hiermee uitspoeling naar het grondwater. Door de vastlegging kan bovendien de ‘opgevangen’ stikstof beschikbaar komen voor het volgende (mais)jaar.

De laatste jaren is de maïs laat geoogst en dus werd het vanggewas ook laat gezaaid. Hierdoor ging het vanggewas onderontwikkeld de winter in en is er nauwelijks stikstof opgevangen. Daarnaast is er nauwelijks organische stof geproduceerd wat zeker voor een continue teelt op zandgrond erg belangrijk is. Het onder de maïs zaaien van een vanggewas in juni heeft deze nadelen niet, omdat bij de maïsoogst het vanggewas al beter ontwikkeld is.

Voor een succesvolle onderzaai van gras gelden twee aandachtspunten: De mais moet in het juiste stadium zijn (±40 centimeter) zodat het gras wel licht krijgt om te kiemen. Direct na het kiemen moet de mais het perceel ‘gesloten’ hebben waardoor het gras niet doorgroeit en een concurrent van de mais kan worden. Verder raad het project aan terughoudend te zijn met het gebruik van bodemherbiciden, omdat dan de kieming en ontwikkeling van het gras moeilijker wordt.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.