Grotere maïs- en tarweoogst in Europa

De Europese Commissie heeft de maïsprognose verhoogd naar 69,7 miljoen ton; een stijging van 3,5 miljoen ton. Ook de oogstverwachting voor tarwe is naar boven bijgesteld.

Vorig jaar oogstte de EU-27 (exclusief Kroatië) 58,3 miljoen ton maïs. Het tarwevolume van 2013 zal volgens de Europese Commissie uitkomen op 128,9 miljoen ton. In mei gingen de analisten nog uit van 127,9 miljoen ton. Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een stijging van 5,1 miljoen ton.

Reden voor de hogere ramingen is het grotere areaal en de, naar nu blijkt, hogere opbrengst. Ondanks het vroege stadium van ontwikkeling, raamt de commissie de maïsopbrengst op 7100 kg per hectare. Dat is 17 procent boven het gemiddelde van vorig jaar.

De tarweopbrengst van 5500 kg per hectare valt ongeveer twee procent hoger uit dan die in 2012. Ook de gerstoogst pakt positiever uit. Ondanks de bovengemiddelde regenval in West- en Midden-Europa heeft de Europese Commissie de raming verhoogd tot 58,3 miljoen ton gerst; 4,1 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.