Gele mais veroorzaakt door gebrek aan bladgroen

Maisplant-elgie-week-3De mais oogt, vrijwel overal, geel. Een trieste aanblik die duidt op kou. Met de hogere temperatuur deze dagen, zal de groene kleur weer aantrekken.

Ook Elgie, de Twitterende maïsplant, die Maiscoach op de voet volgt, kleurde vorige week geel. De geelverkleuring is het gevolg van verminderde groeiprocessen in de plant. Daardoor stagneert onder andere de vorming van bladgroen.

De optimum temperatuur voor de groeiprocessen in de maisplant ligt tussen 25 en 30 graden Celsius. Onder acht graden en boven 40 graden, stagneren alle processen. Onder de 15 graden vertragen de groeiprocessen en kunnen de binnenste bladeren geel kleuren. Veel licht verergert de geelverkleuring.

Fosfaatgebrek

Een tweede gevolg van de kou kan een vermindert fosfaatgebrek zijn. Fosfaat is namelijk in mindere mate beschikbaar bij kou. Fosfaatgebrek zorgt voor roodpaars kleurende bladeren. Wanneer de temperatuur stijgt, krijgen de planten de groene kleur weer terug.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.