Familiepolitiek in de maisplant

Na een onderzoek met maïsplanten, blijkt dat het embryo, zwaarder wordt als het dezelfde genen heeft als het endosperm. Het endosperm is het weefsel dat het embryo voedt.

De universiteit van Colorado Boulder wilde weten of er ook in het plantenrijk sprake is van een genetische relatie die altruïsme versterkt. Altruïsme is het hetgeen wat maakt dat iets waarmee je genetisch verbonden bent, zijn of haar leven geeft, zodat je kunt overleven. De onderzoekers gebruikten maïsplanten om te onderzoeken of altruïsme ook in het plantenrijk voorkomt.

Broertjes en zusjes

Caroline Kraaijvanger omschrijft op scientias.nl het volgende om het onderzoeksresultaat te verduidelijken: “Bevrucht maiszaad heeft twee broertjes of zusjes, een embryo en een endosperm.” Het endosperm voedt het embryo. Als het embryo en het endosperm dezelfde ‘ouders’ hebben, blijkt het embryo zwaarder te worden dan wanneer beide alleen dezelfde moeder hebben en een verschillende vader.

Slechte samenwerking

Het is bekend dat altruïsme in het rijk der dieren voorkomt. Uit dit onderzoek blijkt dat de samenwerking tussen embryo en endosperm, minder goed gaat wanneer ze een verschillende vader hebben. Onderzoeker William Friedman zegt: “als je altruïstisch bent, ben je dat aan familie waar je het meest aan verwant bent.”

Eerste keer

Volgens de universiteit is dit de eerste keer dat er onderzoek gedaan werd naar de samenwerking tussen broers en zussen in de plantenwereld.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.