Weetjes over mais

De oorsprong van de mais ligt in Midden-Amerika. Columbus bracht het gewas naar Europa waar het doorveredeld werd. Mais is een uitzonderlijk goede omzetter van koolstofdioxide in zuurstof.

Op www.dichtbij.nl somt auteur Ruud Streefkerk een aantal weetjes over mais op.

Columbus

Mais vindt zijn oorsprong in Midden-Amerika. Het is volgens de informatie van Streefkerk waarschijnlijk, dat de oorspronkelijke bewoners aldaar, begonnen met Teosinte, een grasplantje. Dat grasplantje vormde dus het uitgangspunt van wat nu mais is. Door te blijven veredelen, teelde de telers van weleer steeds grotere en smaakvollere maiskolven. Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, nam het onbekende gewas mee naar Spanje waar het prima gedijde.

Beter dan bos

Volgens Streefkerk behoort mais tot de C4-gewassen. C4-gewassen nemen per hectare veel koolstofdioxide op en produceren zodoende veel zuurstof. Tegen een opname van 22 tot 44 ton koolstofdioxide per hectare per jaar, staat een productie van 16 tot 32 ton zuurstof per hectare per jaar. Dat is volgens streefkerk aanzienlijk meer dan een hectare bos doet. Het jammerlijke van mais vindt Streefkerk, dat de gebonden koolstofdioxide binnen een jaar weer vrij komt doordat de mais wordt ingezet als veevoer.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.