Zwarte Nachtschade in de mais

Eén van de schadelijke verontreinigers van mais is het onkruid Zwarte Nachtschade. Dat bevat een tweetal gifstoffen. Koeien die enkele grammen per dag opnemen, vergiftigen. In het ergste geval kunnen aborteren en sterven het gevolg zijn.

Wie forse hoeveelheden zwarte nachtschade tegenkomt in zijn mais, moet bij het voeren van het product maatregelennemen. Dat stelt Handboek Snijmais. Bij melkkoeien treden bij een dosis van 1 tot 3 gram per dag verschijnselen van vergiftiging op. Bij een dosis van 2 to 6 gram per dag kan het zenuwstelsel verlamd raken wat een dodelijke afloop heeft. Jonge dieren zijn nog gevoeliger. Overigens is van solasodine, één van de giftige stoffen, bekend dat het abortus kan opwekken.

Het onkruid

Zwarte Nachtschade is een onkruid dat in de mais tot anderhalve meter hoog kan worden. Het onkruid heeft een stevig wortelstelsel dat zich het best voelt in stikstofrijke grond. De plant met doffe donkergroene bladeren bloeit van juni tot in oktober. Zwarte Nachtschade heeft witte bloemen en zwartrode bessen groot zijn als een erwt.

Wat te doen

Als geoogste snijmais meer dan 10 procent zwarte nachtschade bevat, zouden veehouders het op moeten voeren in een ritme van 15 dagen wel en 15 dagen niet. Het duurt namelijk even voordat de gifstoffen hun uitwerkingen laten zien. Vergiftigde dieren worden slap, kortademig en gaan speekselen. Als de doses hoger zijn kunnen maag-, darm- en leverontstekingen en bloedarmoede het gevolg zijn.

Laat oogsten

De gevolgen van een stevige verontreiniging van de mais zijn dus een goede reden om zwarte nachtschade goed te bestrijden. Wie er serieuze hoeveelheden van tussen de maisplanten heeft, kan kiezen laat te oogsten. De afgerijpte bes van de Zwarte Nachtschade bevat namelijk minder gif dan de ongerijpte bes.

Alert zijn op verschijnselen

Het onkruid plattrappen en vervolgens hakselen met een hoge stoppel is een optie, maar maiskolvensilage of CCM maken ook. Voor wie deze opties geen optie zijn, is het mengen van de verontreinigde mais met schone mais een mogelijkheid. De concentratie van gifstoffen per kilo mais wordt dan immers lager. Apart inkuilen en in kleine porties opvoeren kan ook. Wie de verontreinigde mais voert, dient extra alert te zijn op verschijnselen die op vergiftiging duiden.

Concentraties gif in Zwarte Nachtschade

De hoeveelheid gifstoffen in een kilo verse Zwarte Nachtschade is overigens erg wisselend. Dat varieert van 25 tot 1.100 milligram. Bemesting en groeistadium van het onkruid spelen daarin een rol. Bovendien bevat vooral de strengel van de Zwarte Nachtschade veel nitraat en ook dat kan voor vergiftiging zorgen. Tot 10 procent van de drogestof van Zwarte Nachtschade kan uit nitraat bestaan. Ook dat gehalte is afhankelijk van bemesting en groeistadium.

Slechte invloed op smakelijkheid

Tot slot komt Zwarte Nachtschade niet ten goede aan de smakelijkheid van de mais.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.