In Duitsland experimenteert men momenteel met een mix van mais en bonen. Het gaat om een proef die KWS en de Universiteit van Göttingen samen uitvoeren. Door de bonen in de mais te planten is de biodiversiteit gewaarborgd. Het resultaat van de biogasinstallatie lijkt er niet minder om te zijn.
De reden om de teelten van mais en bonen te willen combineren is het dus het behoud van biodiversiteit. De oppervlakte mais is, met de toename van de biogasinstallaties, immers gestegen. De bonen zijn een voedselbron voor andere insecten. Teelttechnisch is er ook een voordeel; de bonen fixeren stikstof. Daardoor zou de stikstofbemesting gereduceerd kunnen worden. het rendement van de biogasinstallatie wijkt nauwelijks af. Zo blijkt uit de eerste resultaten.
Overheersing van de mais
De hogeschool voor Economie en Milieu deed al eerder onderzoek naar de teelt van de mix van mais en bonen. Daaruit bleek dat de mais goed gedijde tussen de bonen. De sleutel tot succes was volgens de hogeschool de mate van overheersing van de maisplanten.
Keverbonen
In Oostenrijk staat 600 hectare mais tussen de ‘keverbonen’. De bonen dienen ter ondersteuning van de mais. Geteeld voor menselijke consumptie gelden de zwartpaarse bonen als een typisch Oostenrijks product.
Mais met andere eigenschappen
Het onderzoek dat wordt geleid door het FNR, het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe, zal zich vooral richten op de genetische samenstelling van de mais. Door de ervaring met teelten met mais en zonnebloemen, weet men dat mais met andere eigenschappen nodig is in de gemengde teelt. Het goede ras is er momenteel dus simpelweg niet.