Wisselende resultaten met fungicide in de mais

De gewoonte is een eenmalige bespuiting in de mais met een herbicide. In Duitsland ziet Hermann Hanhart van LWK Nordrhein-Westfalen een toenemende druk van schimmelziekten. Dat heeft volgens hem te maken met de klimaatverandering, maar ook met het feit dat er steeds meer mais wordt geteeld. De Landwirtschaftskammer (LWK) Nordrhein-Westfalen doet sinds 2007 onderzoek naar de effecten van bespuiting met Retengo Plus.

Proeven met fungicide in mais

Vooral in 2007 en 2011 staken de schimmels Helminthosporium turicum en Helminthosporium carbonum de kop op in de Duitse mais. Het LKW voerde tests uit met Retengo Plus. Voor dat middel heeft de bestrijdingsmiddelenindustrie nu om toelating voor mais verzocht. Het LKW testte het effect van de inzet van Retengo Plus op vier locaties. Op de meeste percelen wordt korrelmais geteeld. De resultaten die Hanhart opsomt in een artikel in het Duitse vakblad Top Agrar zin dan ook gebaseerd op teelt van korrelmais.

Resultaten

De geboekte resultaten met het toepassen van 1,25 liter Retengo Plus per hectare in de jaren 2007 tot en met 2011 somt Hanhart als volgt op.

  • Gemiddeld is de korrelopbrengst 500 tot 600 kg per hectare hoger
  • De meeropbrengsten zijn erg wisselend
  • Door de fungicide blijven de bladeren van de maisplanten langer groen, waardoor de kolf zich langer blijft ontwikkelen. De korrelopbrengst is daardoor hoger. Dit is het geval in droge jaren. De plant blijft in natte jaren sowieso langer groen
  • Het toxinegehalte in de korrel daalt, daarvoor moet je wel voor het boeistadium spuiten. Minder toxines zijn het gevolg van minder fusarium. De aanname is dat met toepassen van een fungicide, het toxinegehalte in korrelmais en snijmais verlaagd kan worden.

De bodem speelt een belangrijke rol bij het effect van een bespuiting met Retengo Plus. Vooral op arme zandgronden zijn de effecten aanzienlijk. Dat geldt voor de opbrengst maar ook voor de tijd dat de plant groen blijft. Op de rijkere leem- en lössgronden is het effect veel kleiner dan op de armere zandgronden. Op zand werd bij één van de proeven een meeropbrengst van 750 kg gemeten, terwijl er op lössbodems geen verschil was. In de proeven is bovendien duidelijk geworden dat de bespuiting met de fungicide het meeste effect heeft als de mais al bloeit. In het onderzoek werden bespuitingen uitgevoerd bij een gewashoogte van 50 centimeter, 120 centimeter en in bloeiende mais.

Retengo Plus is een product van Basf. In de Nederlandse bestrijdingsmiddelendatabank komt Retengo Plus momenteel niet voor. In België is het product toegestaan in de suikerbieten en graszaadteelt.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.