Wat te doen aan sabotage in de mais?

“Wanneer de hakselaars op volle toeren door de mais gaan, melden de actualiteiten weer sabotagepogingen”. Zo schrijft het Duitse vakblad Dlz Agrarmagazin in haar septembernummer. ‘Maistegenstanders’ hangen metaal of schroeven in de planten.” Het vakblad vraagt maistelers, de loonwerker en de politie wat de beste maatregelen zijn. Werken aan een goed imago blijkt het belangrijkst.

“Het gevaar van sabotage is er altijd en je kunt je er niet tegen beschermen” zegt Henrik Wendorff, veehouder en voorzitter van een studieclub in Worin, Brandenburg. Wendorff is behoorlijk stellig over saboteurs: “criminelen zijn het”. Bovendien wijdt hij de problematiek aan de media die blijft schrijven over de ‘vermaizing’. Betreft het werken aan een beter imago: “het zou stukken makkelijker worden als politiek en het onderzoek zouden meewerken.” Voor Robert Schulze-Kalthoff ging het nog een stap verder. Sabotage was een van de redenen om te stoppen met de melkveehouderij. Een maissaboteur liet al 30 jaar zijn sporen na. Schulze-Kalthoff vond metaaldelen en schroeven die met tape waren vastgeplakt een de planten. Zijn loonwerker had schades tussen 5.000 tot 50.000 euro. Schulze-Kalthoff alarmeerde de lokale bevolking, de politie en surveilleerde ‘s nachts. Op het laatst liep hij voor het hakselen alle rijen na met een metaaldetector. Nadat hij stopte met melken en de maisteelt, is er wel een verdachte opgepakt. Die is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs, maar sinds twee jaar zijn er geen meldingen van sabotage meer. Hoewel het voor Schulze-Kalthoff te laat is, doet het hem goed dat zijn collega’s weer zorgeloos kunnen hakselen.

De hakselaar van loonwerker Erhard Jehn liep in 2011 tweemaal schade op door sabotage. 15 centimeter lange schroeven waren aan de planten geplakt. “Behalve de achterstand in de planning zorgde dat voor kwalitatief mindere mais en een slecht gevoel als je met de hakselaar een perceel oprijdt” aldus de loonwerker uit Petersberg-Böckels. “Aangifte bij de politie blijft vaak bij een aangifte” is de ervaring van Jehn. Hij moet het vooral hebben van opmerkzame boeren en betrokken burgers. “Een goed imago zorgt voor meedenkende en oplettende burgers” zegt Jehn.

Hoewel de maistelers niet al te beste ervaringen hebben met aangifte doen bij de politie, verzoekt Ute Hellmann, hoofdcommissaris bij de politie in Una, wel altijd aangifte te doen. “Wanneer je zo snel mogelijk aangifte doet, is de kans dat we de dader vinden het grootst.” Ze noemt het voorbeeld van maistelers die met metaaldetectors schroeven vonden. Aan de hand van voetafdrukken, bepaalde de politie een verdachte. “Heb altijd je ogen los” is het advies van Hellmann. “Hoe meer aanwijzingen, des te meer we kunnen. Als je niets doet weet je zeker dat de politie geen actie onderneemt.”

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.