Maisstengelboorder te lijf met maisstoppelkneuzer

Machinefabrikant Evers Agro heeft een maïsstoppelkneuzer ontwikkeld waarmee veehouders de strijd kunnen aangaan tegen de maïsstengelboorder. De machine snijdt de maïsstoppel kapot, zodat de kans dat de rups overwintert sterk afneemt.

In Nederland komt de maïsstengelboorder nog niet veel voor. Maar in grote delen van Duitsland worden maïspercelen er al door aangetast en het lijkt een kwestie van tijd of de plaag gaat ook in Nederland voor problemen zorgen.

Medio juli legt de vlinder van de maïsstengelboorder eitjes tegen de onderkant van het maïsblad. Van hieruit vreet de rups na ongeveer tien dagen zich een weg door de stengel en kolf naar de wortel. Dit remt de groei en de kolf kan gaan rotten. Circa 45 procent van de rupsen overwintert op de stoppels en in mei ontpopt de rups zich tot vlinder en begint de cyclus opnieuw.

De maïsstoppelkneuzer heeft twee rollen met zware hoekijzeren spijlen, één met een doorsnee van 45 cm en één met een doorsnee van 62 cm. De machine hoeft de stoppel maar een klein beetje te beschadigen. Weer en wind in combinatie met vorst maken het karwei af.

Evers Agro levert de machine met werkbreedtes van 3, 4,5 en 6 meter. De twee breedste zijn hydraulisch opklapbaar. De 3-meterversie vraagt een vermogen van 52,5 kW (70 pk), voor de breedste is een vermogen nodig van 90 kW (120 pk). Voor een optimale stoppelbewerking adviseert Evers de maïsstoppelkneuzer in de fronthef te hangen en een schijveneg achter de trekker.

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.