Maisprijs 2021: 1.450 euro per hectare

De prijs voor snijmais is bepaald op 1.450 euro per hectare. Dat is de prijs die de Snijmaiskern Markelo op 16 september heeft vastgesteld. De Snijmaiskern is een partij die bemiddelt tussen kopers en verkopers. Elk jaar wordt er tijdens een bijeenkomst de zogenoemde 100-punten prijs bepaald. Die 100 punten zijn punten waarop de mais beoordeeld en getaxeerd wordt.

De 100-punten prijs is dit jaar 1.450 euro. Dat is in vergelijking met vorig jaar 100 punten per hectare minder. De prijsdaling heeft alles te maken met de hoeveelheid beschikbare ruwvoer uit gras en de hogere kosten voor krachtvoer en bijproducten. Tijdens de vergadering van de Snijmaiskern hebben kopers en verkopers daarom gemeend niet verder te zakken dan 1.450 euro.

Gemiddeld aantal punten ligt hoger

De puntentelling is al een tijdje niet meer aangepast. En omdat de puntentelling al een tijdje niet meer is veranderd, komt de gemiddelde prijs voor snijmais per hectare nu hoger uit. Vorig jaar was het gemiddelde aantal punten 121, dit jaar komt dat volgens de Snijmaiskern iets hoger uit.

Zeer goede maïs boven 2.000 euro

Stel, het gemiddelde wordt 125 punten. Dan wordt de rekensom: 100-puntenprijs is 1.450 euro = 14,50 per punt. De gemiddelde hectareprijs wordt dan 125 x 14,50 = 1.812,50 euro per hectare. Albert van der Veen van de Snijmaiskern denkt dat zeer goede mais dit jaar 140-punten oplevert. Dat komt neer op 2.030 euro. Van der Veen: “Maistelers die vorig jaar zeer goede mais hadden, zullen het dit jaar in verhouding met wat minder moeten doen. Aan de andere kant hebben de telers die vorig jaar een minder goed gewas hadden dit jaar profijt.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.