Vogels verpesten maïsoogst in Almelo

Een gevleugelde roversbende. Zo noemt dagblad Tubantia de roeken die in Almelo maïsplantjes uit de grond trekken. De oorzaak van de schade aan de gewassen kan gevonden worden in het lagere gebruik van middelen in de maisteelt.

Volgens Tubantia leven er in Almelo honderden roek-kolonies. Flora- en fauna beheerder Wim Kutterik: “Het gaat niet om vierkante meters, maar hectares vol kapotte maïsplanten.”

Kutterik, werkzaam bij Landgoed Huize Almelo, wil samen met pachtboeren het landgoed roekenvrij houden. Dat is lastig, omdat de roek een beschermde vogel is.

De roekenoverlast groeit, geeft Kutterik aan. „In Nederland maken we het de roek makkelijker dan vroeger”, legt hij uit. „Tot voor kort gebruikten boeren hier het voor vogels giftige bestrijdingsmiddel mesurol. Daarmee behandelden ze de maïskorrels, voor ze de de grond ingingen. Roeken lieten de maïs daardoor zitten.” Levering van mesurol is sinds april 2020 niet meer toegestaan. „Met direct effect op de roofzucht van roeken.” Zo verloor een Almelose boer in één klap 5 hectare maïs. „Dat kost je duizenden euro’s.”

Het volledige verhaal is te lezen op Tubantia.nl

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.