Mais op groot deel melkveebedrijven in basisrantsoen

Mais maakt op 90 procent van de Nederlandse melkveebedrijven deel uit van het basisrantsoen. Daarover schrijft Melkvee.nl op basis van een onderzoek van NosNutri.

Naast mais maken ook hooi (52%), stro (31%) en klaver (24%) en uiteraard gras deel uit van het basisrantsoen. Op vrijwel alle bedrijven die deelnamen aan het onderzoek van NosNutri bestaat het rantsoen voor minimaal 30 procent uit ruwvoer. Op 75 procent van de bedrijven is het aandeel ruwvoer 60 procent of meer.

Bij kleinere bedrijven is het aandeel ruwvoer vaak hoger dan bij grotere bedrijven. Het aandeel ruwvoer bij boeren in het noorden van land komt niet beneden de 40 procent. In het zuiden, midden en oosten van het land is een hele kleine groep melkveehouders, 3 procent waar het aandeel ruwvoer slechts 0 tot 30 procent bedraagt. Alle melkveehouders telen een deel van het gebruikte ruwvoer zelf en 20 procent koopt extra ruwvoer aan. In het zuiden, midden en het oosten van het land kopen meer boeren ruwvoer dan in het noorden. (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.