Stikstof opvangen die na mais achterblijft

Een winterhard stikstofvanggewas na de teelt van maïs vangt stikstof op uit de bodem die na de maïs achterblijft. Dit voorkomt dat deze stikstof in de winter uitspoelt naar het grondwater. Naast een vanggewas is dit gewas ook een groenbemester en draagt het bij aan de bodemvruchtbaarheid en levert het stikstof na aan de volgteelt. Door tijdig te zaaien geeft de groenbemester het meeste resultaat. Zo blijkt uit een analyse voor CBGV en CBAV. Daarover schrijft Verantwoorde Veehouderij.

De teelt van een winterharde groenbemester als stikstofvanggewas na maïs biedt meer voordelen dan alleen vermindering van nitraatuitspoeling. Groenbemesters dragen ook bij aan de bodemvruchtbaarheid door aanvoer van organische stof. Hoe forser de groenbemester is ontwikkeld, hoe meer biomassa deze heeft geproduceerd en hoe hoger de bijdrage aan de organische-stofvoorziening van de bodem.

Verder hebben groenbemesters positief effect op de bodemstructuur door hun beworteling en door het stimuleren van de activiteit van het bodemleven. Ook beschermen ze de bodem tegen erosie, verslemping of verstuiving door bedekking van de bodem. Voorts krijgen onkruiden in een goed ontwikkeld, dicht groenbemestergewas minder kans.

Lees meer over het project Slim Landgebruik op de website van Verantwoorde Veehouderij.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.