Grote variatie in investeringskosten maisopslag

DLV Advies ziet in de praktijk een grote variatie in investeringskosten voor de aanleg van een maisopslag. De afmetingen en uitvoering bepalen voor een belangrijk deel de kosten. Ook de grondsoort waarop de opslag wordt gerealiseerd maakt een behoorlijk verschil.

Een eenvoudige sleufsilo met elementen van 1,25 meter hoogte vergt gemiddeld een investering van circa 35 euro per vierkante meter kwijt. Voor een variant met hoogwaardige prefab elementen van 2 meter hoog en gestort beton gaat dat bedrag naar circa 60 euro per vierkante meter.

Gebruikte materialen

Aspecten als kwaliteit van materialen en constructie maken een aanzienlijk verschil in uiteindelijke investeringskosten. Verder zijn kosten per vierkante meter voor kleine silo’s vanwege een smallere uitvoering hoger. Met gebruikte materialen en gedeeltelijke inzet van eigen arbeid zijn de kosten te drukken.

Ook de ondergrond is bepalend. Het eenvoudigste en goedkoopste is een silo op zand; de hoogste kosten worden gemaakt bij een maïsopslag op veengrond wanneer paalfundering nodig is. Hoe minder stabiel de ondergrond is, hoe dikker de benodigde laag gebroken puin of zand. De kosten voor grondwerk variëren globaal van 10 euro tot wel 70 euro per vierkante meter.

Een goedkoper alternatief voor een sleufsilo is een kuilplaat van klinkers of gestort beton. Opslag in kuilplaten vraagt wel meer oppervlakte en plastic. Verder is het voer minder goed te verdichten dan in een sleufsilo, met meer kans op broei. Als vuistregel wordt voor een kuilplaat gerekend met 180 kilo droge stof per kuub. In een sleufsilo is dat al gauw 220 kilo per kuub en kan dat bij hoge kuilen verder oplopen. (AgriHolland)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.