Pak vanggewas op tijd aan

Een vroege inzaai vanwege de nieuwe vanggewasregels en een zachte winter hebben op veel percelen massaal ontwikkelde vanggewassen op maisland als resultaat. Zorg dat massale vanggewassen, zodra de draagkracht het toelaat, op tijd worden aangepakt voor een goede start van maisteelt 2020. Dat is te lezen op Melkvee.nl.

Op het vlak van organische stof en nutriënten is een goed ontwikkeld vanggewas natuurlijk mooi. Er kunnen wel negatieve nawerkingen zijn op de volgende maisteelt. Te laat inwerken van een massaal vanggewas kan leiden tot:

  • Vochttekort bij de mais, door grote vochtonttrekking van het verterende vanggewas
  • Hoge stikstofonttrekking door vertering van het vanggewas in het begin van het maisseizoen
  • Te laat vrijkomen van de stikstof uit het verterende vanggewas
  • Hogere kosten voor het vernietigen / inwerken van het vanggewas.

Groei-explosie

Zodra de temperatuur oploopt treedt vaak een flinke groei-explosie op bij vanggewassen als Italiaans raaigras en winterrogge. Het is goed om het vanggewas daarvoor een eerste tik te geven, want een massaal gewas is lastiger in te werken en moet langer verteren. Houd je percelen in de gaten en pak het vanggewas zodra de draagkracht het toelaat aan, indien mogelijk nog in maart.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.