Stuviet uit rioolwater in meststof voor mais

Waterschap Vallei en Veluwe levert de grondstof, struviet, voor precisiebemesting van mais. Op dit moment worden de eerste percelen ingezaaid en tegelijkertijd bemest. Dat meldt AgriHolland.

Timac Agro, producent, bewerkt struviet tot meststof. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de struviet behouden. Struviet lost niet op in water waardoor de meststof niet uitspoelt in grond- en oppervlaktewater. Het komt beschikbaar door zuurvorming van het kiemende plantje en zo direct bij de wortel. Daardoor heeft het geen negatief effect op de waterkwaliteit of bodemleven.

Het bedrijf Timac Agro maakt met de teruggewonnen struviet de meststof Physiostart P Plus. Bijzonder is dat de meststof gebruikt kan worden binnen de derogatiewetgeving die geldt voor veehouders. Voor het waterschap is het niet alleen belangrijk dat de grondstof wordt hergebruikt maar ook de wijze waarop. Door een specifiek proces van verhitten en fijnmalen ontstaat een mestkorrel die niet uitspoelt in water en dat is belangrijk voor de waterkwaliteit. Bovendien wordt door de precisiebemesting, de kans op overbemesting kleiner.

Op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn reinigt waterschap Vallei en Veluwe het rioolwater van Apeldoorn en omstreken. De bestanddelen om struvietkorrels te vormen zijn van nature in rioolwater aanwezig. Struviet bestaat onder andere uit voor de landbouw waardevolle grondstoffen fosfaat en stikstof. De struviet wordt uit rioolwater volgens een nieuw proces gecontroleerd gevormd in een tank op de zuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze struvietkorrels worden vervolgens geoogst en geleverd aan een afnemer.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.