Hoe meng je compact-TMR in een verticale voermengwagen?

Een verticale menger moet waterdicht zijn om compact-TMR te mengen. Wat moet er gebeuren om een verticale voermengwagen geschikt te maken voor compact-TMR? Vakblad Veehouderij Techniek geeft het antwoord.

Bij compact-TMR worden krachtvoercomponenten ingeweekt. Hoelang moet worden ingeweekt, is afhankelijk van de componenten. Meelachtige producten met water vormen snel een pap. Krachtvoerpellets hebben meer tijd nodig en droge bietenpulp staat bij voorkeur een nacht in het water. Het resulteert in veel langere bezettingstijden van de voermengwagen. Vaak wordt daarom het onderste deel van de mengkuip voorzien van een rvs-slijtrand

De hoeveelheid water is heel belangrijk bij compact-TMR. Bij te weinig water blijft het ingeweekte voer niet aan het gras plakken. En bij te veel water bestaat het gevaar dat grasdeeltjes weer schoongespoeld worden. Een drogestofpercentage van 36 tot 38 is bij verticale mengers ideaal. Bij horizontale vijzels moet het iets droger zijn, om te voorkomen dat de vijzels het water uit het mengsel persen.

Vijzel moet op bodemplaat passen

De vijzel moet al het voer kunnen oppakken. Dat betekent een minimale afstand tussen de rand van de winding en de kuipwand. Ook slijtage van de winding kan de mengkwaliteit bij zulk fijn voer parten spelen en ook ondoordacht ontwerp komt de menging niet ten goede. Een rvs-slijtrand op de vijzel is bij compact-TMR geen slecht idee. Bij bestaande voermengwagens waarmee compact-TMR wordt gemengd, zie je soms provisorische verbredingen van de vijzel en opgelastte vijzelscharen. De vijzelschaar is een klein vinnetje, vaak niet hoger dan 8 cm en niet langer dan circa 20 cm, dat op de eerste winding is gelast of geschroefd.

In de eerste uitgave van Veehouderij Techniek in 2019 staat een achtergrondverhaal over hoe je de verticale voermengwagen het beste kan uitrusten voor het voeren van compact-TMR. Wat compact-TMR voor technische aanpassingen vraagt en hoe je de mengwagen waterdicht krijgt lees je in het complete artikel. Betalende abonnees van vakblad Veehouderij Techniek kunnen het volledige artikel bekijken via het online vakbladarchief.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.