Mest uitrijden vergt een gedegen voorbereiding

Na de oogst van mais en soja is het tijd om mest uit te rijden. Een goede planning kan ongelukken en fouten voorkomen, zegt Daniel Anderson van de Iowa State University, VS.

Mest bevat onder meer een hoge concentratie aan waterstofsulfide (H2S), dus zorg voor een goede ventilatie bij het mixen en verpompen van mest. Ook adviseert Anderson het gebruik van een H2S-detector.

Controleer voor gebruik de mestapparatuur. Test onder meer de werking van de pomp, de flowmeter en de afsluiters. Om overbemesting te voorkomen, vindt Anderson dat veehouders de gehalten stikstof, fosfaat en kali in de mest moeten laten testen. “Behandel dierlijke mest als kunstmest.” Neem het bemestingsplan door met de medewerkers. Maak heldere kaarten van de percelen en geef daarop aan hoeveel mest er op elk perceel moet worden uitgereden. En geef aan wie zij bij een calamiteit moeten bellen. (Hoard’s Dairyman)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.