Her en der dreigt misoogst door droogte

In het maïsmeetnet zien deelnemers aan de krullende bladeren dat de mais vocht nodig heeft. Op sommige plekken dreigt zelfs een misoogst. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Ook de mais op afstand in Balkbrug van Bas Fokkert krult spits. “Bij die wat langere mais op zanderige grond komt de pluim in de stengel. Dit betekent dat de korrelzetting begint. Hiervoor is voldoende vocht nodig. Als we binnen tien dagen geen vocht hebben, dan hebben we echt een probleem als het gaat om de korrelzetting. Maar ieder jaar is anders, het ene jaar doet het ene perceel het beter, het andere jaar het andere.” Fokkert beregent nu tien jaar niet meer. “We proberen jaren zoals deze op te vangen door voldoende voer op voorraad te hebben.”

Bij Dick Davelaar is de droogte sinds kort ook te zien. Hier wordt niet beregend. “Dat doet niemand in deze streek. Ook mensen die vroeger wel de noodzaak hiervan inzagen, zijn gestopt.”

Jolan van Noye uit Escharen beregent wel. Ondanks dat er dit voorjaar veel regen is gevallen, is de grond nu kurkdroog. Het valt hem verder op dat de onderste bladeren van de maisplant nu al dor zijn, of zijn afgestorven.

In Noord-Nederland is de situatie iets minder nijpend, verwacht Willy Aarts in Hallum. “Natuurlijk hebben ook wij last van droogte. Maar doordat de wind vanuit het Noorden komt, is het hier minder warm. Dinsdag kwam het kwik niet boven de 20 graden, in Brabant was dat 30.” Zijn mais staat er ‘mooi, dicht en fris’, bij. “Doordat de plant nu groter is, halen de wortels het vocht iets dieper. Ook draagt de capillaire werking bij aan voldoende vochtopname.”

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond ziet dat dauw ontstaat als gevolg van de frisse nachten. Toch is dat niet overal genoeg. “De haspels draaien overuren.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.