Mais op Fries veen

Wageningen University & Research (WUR) en Aequator Groen & Ruimte hebben onderzocht of mais verbouwen op veen met niet-kerende grondbewerking mogelijk is. Het resultaat is positief. Dat meldt Nieuwe Oogst.

De bouwvoor wordt oppervlakkig losgemaakt. Verwacht wordt dat er bij die bewerking van het zaaibed minder veenoxidatie, maaivelddaling en broeikasgasemissie optreedt dan bij gras.

De aanleiding voor het onderzoek is dat provincie Friesland kerende grondbewerking van puur veen ontmoedigt. Daarmee hoopt ze dat de veenoxidatie vertraagt. Doel van de demoproeven met mais is boeren en loonbedrijven stimuleren om op pure veengronden niet-kerende grondbewerking toe te passen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.