Hennep in maïsperceel Midden-Limburg

Op een maïsperceel in Midden-Limburg is de eerste hennep van dit jaar gevonden. De eigenaar van het perceel heeft melding gedaan bij de politie, die de hennep vervolgens heeft geruimd. Dat meldt de LLTB.

Het betrof deze keer een relatief kleine vangst van acht hennepplanten. Deze hebben na oogst in totaal een straatwaarde van ongeveer 10.000 euro. Criminelen lijken wederom dezelfde plantsystematiek toe te passen als vorig jaar: één enkel hennepplantje om de paar meter. Zo is de hennep vanuit de lucht minder goed zichtbaar.

“Criminaliteit in het buitengebied is een extreem groot probleem”, meldt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “Boeren en tuinders willen niets te maken hebben met drugs en blijven zich inzetten om hun percelen en gebouwen drugsvrij te houden. We kunnen dat niet alleen. Er moet snel extra geld en mankracht komen.”

In de steek gelaten

Ook dit jaar is de LLTB weer gestart met de uitvoering van het bekende en succesvolle anti-hennepbeleid. Faassen: “Ons anti-hennepbeleid was de afgelopen 15 jaar zeer effectief in het terugdringen van de hennepteelt tussen maïs. Het beleid was zo goed dat de politiek de agrarische sector qua opsporing van hennep twee jaar geleden in de steek heeft gelaten. Er wordt niet meer gecontroleerd vanuit de lucht, terwijl er in 2015 nog steeds op ruim 100 locaties in Limburg hennep tussen de maïs is gevonden. Onbegrijpelijk.”

Om te voorkomen dat alle inspanningen en geld van de afgelopen 15 jaar voor niets zijn geweest, heeft de LLTB vorig jaar geprobeerd met drones hennep te signaleren. “We hebben ook zelf met een LLTB-hennepdrone gevlogen en we hebben ervaren dronepiloten ingehuurd. Dit was helaas niet succesvol, omdat er heel veel no-fly zones zijn in Limburg. Ook zijn er teveel maïspercelen om met een drone te controleren. We zijn zelfs naar de Tweede Kamer geweest om extra aandacht te vragen voor de problematiek.”

Hoe nu verder

De LLTB vindt het onverantwoord dat de politiek geen geld meer beschikbaar stelt voor de opsporing van hennep vanuit de lucht. Faassen: “We horen en zien dagelijks de berichten dat er hennep, drugslabs en drugsafval zijn gevonden. Daarnaast hebben veel boeren en tuinders te maken met rondtrekkende criminele bendes die diesel, landbouwvoertuigen en gps-systemen stelen. De politiek zegt het terugdringen van criminaliteit in het buitengebied heel belangrijk te vinden, maar bezuinigt met het grootste gemak één van de succesvolste opsporingsmiddelen weg om hennepteelt op te sporen. Ik begin me af te vragen of de politiek een veilig buitengebied wel oprecht een prioriteit vindt.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.