‘Geen beter teeltresultaat door mix maisrassen’

Het levert geen beter teeltresultaat op als maisrassen gemixt gezaaid worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR in opdracht van ForFarmers. Dat meldt Boerderij.

In de proef, die werd uitgevoerd in 4 herhalingen op zandgrond, zijn 5 in de praktijk gebruikte maisrassenmengsels, vergeleken. Van 3 mengsels zijn ook de afzonderlijke rassen waaruit deze mengsels zijn samengesteld apart uitgezaaid. De resultaten voor droge stof-, zetmeel- en VEM-opbrengst blijken bij de mengsel lager dan het best presterende enkele ras. De resultaten komen overeen met onderzoek dat ForFarmers in 2015 en 2016 deed.

De onderzoekers concluderen dat het beste ras altijd beter presteert dan een mengsel van rassen. Het voordeel van risicospreiding door te kiezen voor een mengsel blijkt heel gering en een mengsel kan juist ook wat grotere teeltrisico’s inhouden. Ook bij het mogelijke voordeel van verlenging van de bloeiperiode zetten de onderzoekers vraagtekens. Het advies aan telers is om het beste ras te kiezen dat qua landbouwkundige eigenschappen, opbrengst en kwaliteit het best past bij de omstandigheden op een perceel, ruwvoerpositie en de samenstelling van het rantsoen. (Boerderij)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.