Maisoogst zo goed als afgerond

De maisoogst 2017 is zo goed als afgerond. Het hakselen is klaar en ook het dorsen is in een vergevorderd stadium.

De weersomstandigheden tijdens het begin van de oogst waren goed. Vervolgens kwam er behoorlijk veel neerslag waardoor de begaanbaarheid van het land in het tweede deel van de oogst hier en daar flink minder werd.

Met name in Noord Nederland is er nogal wat mais blijven staan die niet op de reguliere wijze gehakseld kon worden. Deze is vaak op een later moment met rupsmateriaal alsnog gehakseld. Ook is een deel van deze mais gedorst.

Maisprijs

Zowel de minder gunstige oogstomstandigheden als gevolg van nattigheid als ook de schade aan percelen als gevolg van de storm hebben weinig tot geen invloed gehad op de prijzen tijdens de oogst. De prijzen varieerden van € 1,20 tot € 1,35 per procent drogestof per ton franco thuis, afhankelijk waar geleverd moet worden.

De vraag naar mais was beperkt door de ruime ruwvoervoorraad en inperking van de veestapel.

De kwaliteit van de geoogste mais is gemiddeld goed maar ligt iets lager als vorig jaar. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze informatie is gebaseerd op de vroeg geoogste mais. De later geoogste mais is nog niet geanalyseerd. Verder lijkt er ook een behoorlijke spreiding in voederwaarde te zitten.

De handel in kuilmais is momenteel rustig en normaal normaal voor de tijd van het jaar. Prijzen varieren van 57 tot 63 euro per ton franco.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.