Bt-resistentie dreigt in VS

In een aantal staten in de Verenigde Staten dreigen maisboorders de Bt-resistentie te doorbreken. Het risico daarop is het grootst in North Dakota, Nebraska, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Illinois en Indiana.

Dik driekwart van de mais die vorig jaar in de VS werd gezaaid, is Bt-mais. Door de massale teelt dreigen de insecten resistent te worden tegen de mais die met behulp van genetische modificatie Bt-toxine produceert en daardoor insecticidebespuitingen overbodig maakt. Boeren wordt geadviseerd om de gewassen intensief te controleren en resistentiedoorbraak te melden bij de zaadleverancier.

Eén van de belangrijkste maatregelen om een resistentiedoorbraak te voorkomen, is de teelt van niet-gemodificeerde maisrassen rondom percelen met Bt-mais. Idee is dat de resistente insecten dan een aanzienlijke kans hebben om te paren met een niet-resistente soortgenoten. Hun nakomelingen zijn in de regel niet meer resistent. (Farm Journal)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.