EU belast mais met importheffing

De EU belast de import van mais met een heffing van 5,16 euro per ton. De heffing is op dinsdag 8 augustus ingegaan en geldt ook voor mais die al onderweg is naar de EU. Dat meldt Boerderij.

Het is voor het eerst in drie jaar dat Brussel een importheffing hanteert voor mais. De heffing heeft een prijsopdrijvend effect.

De heffing geldt niet alleen voor mais, maar ook voor rogge en sorghum. Als de import van deze granen te goedkoop dreigt te worden, mag de Europese Commissie een importheffing instellen. Dat is afgesproken binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. De heffing heeft een prijsopdrijvend effect, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “De heffing is grote pech voor importeurs die al mais onderweg hebben naar de EU. Voor een Panama-schip met 60.000 ton mais betalen ze nu ruim € 300.000 aan importheffing, terwijl ze de mais al hebben gekocht.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.