Onderzaai van gras in mais voor schoner grondwater

Boeren in Drenthe experimenteren met de onderzaai van graszaad tussen de jonge maisplantjes. Dat doen ze om onkruiddruk, uitspoeling van meststoffen en van onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen en het humusgehalte op peil te houden. Dat meldt AgriHolland.

Acht boeren rond Noord-Sleen in gemeente Coevorden zaaien momenteel in totaal 45 hectare maisland in met graszaad. Het gras wordt tussen de banen met jonge maisplanten gezaaid. Deze onderzaai moet de onkruiddruk verminderen zodat er minder hoeft te worden gespoten. Na de maisoogst kan het gras worden ondergeploegd.

Het experiment wordt uitgevoerd vanuit het project ‘Grondig Boeren voor Water’. Provincie Drenthe en Watermaatschappij Drenthe ondersteunen het project met subsidie om de kwaliteit van het bodemwater te verbeteren. De boeren worden begeleid door een consortium aan kennis- en adviesinstellingen, waaronder Delphy, Royal Haskoning, Aequator, Wageningen UR en Projecten LTO Noord. Het project is inmiddels ook in Overijssel opgepakt.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.