Millesim meest gezaaide ras

Millesim van maïszaadveredelingsbedrijf van KWS wordt voor het vierde opeenvolgende jaar het meest gezaaide maïsras. Het maïsras LG 31.211 van Limagrain is tweede. Ook de rassen Torres (KWS), LG 31.218 (Limagrain), P8057 (Pioneer), Genialis (KWS) en het maïsmengsel DairyMaïs Vroeg (Agrifirm) zijn komend seizoen populair.

Dit blijkt uit de tussenstand van de online MaïsScan op basis van de antwoorden van ruim 750 maïstelers. De MaïsScan is een online-onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

Opvallend is dat in de top 15 drie maïsmengsels zitten. Als men doorvraagt of men weet wat de samenstelling is van deze mengsels, dan antwoorden verreweg de meeste telers met “ik heb geen idee welke maïsrassen in het mengsel zitten” (zie tabel 1a). De telers die een maïsmengsel kiezen, laten zich voor 85% adviseren door de voerleverancier (zie tabel 1b).

 Adviseur speelt grote rol bij keuze

Maïstelers in het Noorden laten zich het meest adviseren door de adviseur van de mengvoerleverancier bij de keuze voor een bepaald maïsras. Maïstelers uit het Zuiden laten zich met name adviseren door de regionale leverancier van maïszaad en gewasbeschermingsmiddelen. Ook de loonwerker en de adviseur van het maïszaadbedrijf zelf wordt nog relatief vaak genoemd (zie tabel 2).

Volgens Jan Bakker van KWS besteden veel veehouders te weinig aandacht aan de maisrassenkeuze. Dit terwijl in de rassenproeven en de rassenlijsten opbrengstverschillen van 15% en meer naar voren komen. Kent men de rassen niet, dan weet men ook niet de opbrengstpotenties van de rassen die men zaait en geeft men daarmee geen sturing aan de finale kosten van het eigen geproduceerde voer. Een maisteeltspecialist zou ook een betere plaats van advies zijn voor rassenkeuze en teeltbegeleiding om op het eind van het groeiseizoen het maximale rendement van het land te halen.

Tussenstand-maisscan

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Maisrassen, Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.