Mais uit Oekraïne populair in EU

De Europese Commissie wijst de aanvragen voor de heffingvrije import van mais uit Oekraïne toe voor 8,332851%. Dat meldt Boerderij.nl.

Het maisquotum is in de eerste week van dit jaar twaalf keer overtekend door importeurs. Het tarwequotum is in de eerste week voor 59% volgetekend, waardoor Brussel iedere aanvraag toekent. Er is weinig belangstelling voor de import van gerst uit Oekraïne. Dat quotum is pas voor 2% benut, blijkt uit gegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceert in het Weekbericht Granen. Er zit weinig verschil tussen de gerstprijzen in de EU en Oekraïne. Dat maakt import niet lonend.

Oekraïne en de EU hebben afspraken over de graanhandel. Oekraïne mag ieder jaar 960.000 ton tarwe, 270.000 ton gerst en 450.000 ton mais exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Voor tarwe rekent de EU normaal een importheffing van € 95 per ton, buiten de invoerquota met een heffing van € 12. Voor gerst geldt een heffing van € 93. De maisheffing is nu € 0. De EU hanteert voor mais een variabele invoerheffing en geen vaste, omdat de EU veel mais importeert. De heffing hangt onder andere af van de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago. Zolang die relatief hoog blijft, komt er geen importheffing in de EU.

Oekraïne vroeg de EU vorig jaar de heffingvrije importquota voor graan te vergroten met 100.000 ton tarwe, 350.000 ton gerst en 650.000 ton mais. Sinds de ruzie tussen Rusland en Oekraïne over de annexatie van De Krim, exporteert Oekraïne veel minder graan naar Rusland. Oekraïne wil daarom meer verkopen aan de EU. Het voorstel ligt bij de Europese Raad en het Europees Parlement.

De besluitvorming laat op zich wachten, omdat de EU en Oekraïne het associatieverdrag nog niet hebben getekend. Dat komt doordat Nederland zich in een referendum heeft uitgesproken tegen het verdrag. Als de EU instemt met de verhoging, geldt een heffingvrij importquotum van 1,06 miljoen ton tarwe, 620.000 ton gerst en 1,1 miljoen ton mais. (Boerderij.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.