Vraag naar mais toegenomen door regenval

De vraag naar kuilmais is een beetje toegenomen met name als gevolg van de overvloedige regenval de afgelopen tijd. De toegenomen vraag komt vooral vanuit het zuiden van Nederland. Hier is de schade als gevolg van plaatselijk extreme regenval het grootst. Ondanks dat blijft de vraag naar kuilmais nog steeds achter bij andere jaren.

De prijs voor kwalitatief hoogwaardige mais loopt iets op en gaat richting de 60 euro per ton. Dit komt mede vanwege het feit dat de betere kwaliteit vanuit het zuiden komt en men daar momenteel de mais vasthoud, ook weer als gevolg van de weersomstandigheden. De prijs van kwalitatief  mindere partijen is onveranderd. Hiervan is ruim voldoende aanbod. Prijzen variërend van  50 tot 57 euro per ton franco. Door het krappere aanbod van kwalitatief goede mais en ook door de lagere prijs per ton komen nu de kwalitatief wat mindere partijen ook wat meer in beeld.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de vraag zich zal ontwikkelen de komende tijd. Plaatselijk is er door het slechte weer behoorlijke schade aan de maispercelen. Deze percelen kleuren geel en blijven fors achter in groei. Het is moeilijk te voorspellen of, en zo ja, in hoeverre deze percelen zich nog weer herstellen. Dat zal mede afhangen van het weer de komende tijd. De verwachte maisopbrengst voor de komende oogst is in bepaalde gebieden stukken lager. Daarentegen zijn er ook gebieden waar de mais er prima voor staat. Verder groeit er veel gras wat uiteraard ook bijdraagt aan de ruwvoerpositie.

Afnemers kopen uitsluitend wat op korte termijn nodig is. Dit is het gevolg van de lage melkprijs en de matige liquiditeitspositie. Verder is het zo dat boeren die nog een behoorlijke voorraad graskuil hebben proberen om deze zoveel mogelijk tot waarde te brengen. Dit wordt gedaan door het aandeel kuil in het rantsoen te verhogen en (een deel van) de mais te vervangen door grondstoffen en/of vochtige voeders.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.