Wachten met mais zaaien

Boeren moeten minstens tot Hemelvaartsdag wachten met maïs zaaien, dat adviseert Agrifirm Feed op Melkvee.nl. Door de achterliggende koude periode is overal in Nederland de bodemtemperatuur gedaald tot onder de 10 graden, volgens de voerfabrikant.

Voor de zaai van maïs wordt een minimale bodemtemperatuur van 10 graden geadviseerd. Die waarde wordt alleen in het zuidwesten behaald, volgens Agrifirm. In de rest van het land is de bodemtemperatuur teruggelopen tot rond 8 à 9 graden; globaal 2 graden lager dan vorig jaar om deze tijd. Toen werd er eind april al volop maïs gezaaid (zie foto).

Hoewel het weer inmiddels een stuk is opgeknapt, duurt het toch even voordat de bodem voldoende is opgewarmd. Agrifirm adviseert daarom om zeker nog tot donderdag te wachten. Een voldoende hoge bodemtemperatuur bevordert een vlotte kieming en ontwikkeling, zodat de maïs een betere concurrentiepositie heeft ten opzichte van onkruid. Bovendien is de kans op aantasting door bodemschimmels dan kleiner. Voor de biologische teelt wordt om die redenen zelfs een bodemtemperatuur van 12 graden aanbevolen bij het zaaien.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.