Maistelers medeverantwoordelijk voor behoud kwaliteit water

Maïstelers, loonwerkers, gewasbeschermingsmiddelenhandel en fabrikanten zijn samen verantwoordelijk voor het voorkomen van emissies naar het oppervlaktewater. Dit zegt Michiel Bosdijk, productadviseur bij BASF. Hij sprak vorige week op het Topmaïs-evenement in Etten Leur, zo meldt Melkvee.nl.

Volgens Bosdijk zijn er de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt waardoor emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater en nitraat naar het grondwater flink zijn teruggedrongen. „Maar er is meer nodig om de waterkwaliteit te borgen en de beschikking te houden over een effectief middelenpakket.”

Bosdijk vertelt dat tussen 1998 en 2010 een afname van de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen is gerealiseerd van 85 procent. „Dit is een mooi resultaat waar we als sector trots op mogen zijn”, merkt hij op. Toch is de sector er volgens de productadviseur nog niet. „De doelen ten aanzien van de waterkwaliteit die vanuit Brussel zijn gesteld, worden nog niet gehaald. Daarom heeft het Kabinet zich in samenspraak met maatschappelijke organisaties ten doel gesteld in 2018 het aantal normoverschrijdingen met 50 procent terug te dringen in vergelijking met 2013. In 2023 moet deze reductie 90 procent zijn. (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.