Maïs buitenland: Oranje maïs tegen ondervoeding

Voeding integreren in klimaatslimme landbouwpraktijken. Dat is volgens ex-president van Ghana, John Kufor, de uitdaging waarmee ondervoeding kan worden tegen gegaan. Oranje maïs lijkt uitkomst te bieden, zo meldt Mondiaal Nieuws.

John Kufor, ex-president van Ghana en medevoorzitter van het Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition, gelooft dat de uitdagingen van ondervoeding en klimaatverandering zich samen aanbieden als een kans: namelijk door voeding te integreren in klimaatslimme landbouwpraktijken. HarvestPlus, dat deel uitmaakt van de Consultative Group for International Agricultural Research (een wereldwijd partnerschap), omarmt dit model. Het programma gebruikt conventionele plantveredelingstechnieken om vijf nieuwe, vitamine A-rijke maïsvariëteiten in te ontwikkelen.

De variëteiten hebben oranjekleurige maïskolven in plaats van witte, en experimenten bij boeren hebben uitgewezen dat het rendement vergelijkbaar is met klassieke maïsvariëteiten. “Er is veel moeite gedaan om het vitamine A-tekort aan te pakken. Toch blijven we het op dat vlak slecht doen. Daarom heeft HarvestPlus een bijkomende aanpak bedacht”, zegt Eliab Simpungwe, verantwoordelijke van HarvestPlus in Zambia.

“Onze variëteiten zijn ontwikkeld om droogte te weerstaan als gevolg van onvoorspelbare en onregelmatige neerslag, om zowel voedselzekerheid als een goede voedselbalans te garanderen”, zegt Emely Banda, een expert van HarvestPlus.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.